Timber succesvol op reis

In Maart 2013 is het stuk ‘Timber’ van Michael Gordon twee keer uitgevoerd met het volledige lichtontwerp dat Floriaan Ganzevoort voor dit stuk maakte. Het stuk speelde eerst in het Muziekgebouw aan het Ij in Amsterdam waar het een double bill vormde met Colin Stetson. Vervolgens was het de opening van het moderne muziek festival Maerz Musik in het Haus der Berliner Festspiele.

Timber Slagwerk Den Haag

Het stuk wordt gespeeld op simantra’s, houten balken waarvan de klank wordt bepaald door de plek waar ze bespeeld worden en het soort mallets dat gebruikt wordt. In Timber vind een bijzonder spel met boventonen plaats die lijken rond te draaien. Dat gegeven vormt de basis van het lichtontwerp.

Der Tagesspiegel schrijft:

Gedämpfte Beleuchtung verwandelt den großen Saal im Haus der Berliner Festspiele in einen Meditationsraum, in dem das Ensemble Slagwerk Den Haag „Timber“ von Michael Gordon zelebriert. Der Titel weist direkt auf die Klangerzeugung hin: Riesige Holzbalken kommen zum Einsatz, eine Art überdimensionales Marimbafon, wie es in dieser viel simpleren Bauweise in den orthodoxen Kirchen Griechenlands und des Balkans verwendet wurde.