Wagner door WOLVEN

Wolven, Opera Theater Amsterdam, Regie en concept: Charles Hens, Choreografie: Anita Liem, Scenografie: Erik Kouwenhoven, Dirigent:Johannes Leertouwer, Licht: Floriaan Ganzevoort, Orkest: Nieuwe Phliharmonie Utrecht

In de opera ‘WOLVEN’ van Opera Theater Amsterdam zingen mannen met een bewogen leven, aria’s uit Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Zij werden geselecteerd in samenwerking met het Leger des Heils, Jeugdzorg & Reclassering, De Bascule, Stichting Surant en het project Pak Je Kans in Amsterdam Nieuw West. Negen maanden lang werd er met hen gerepeteerd en kregen ze zangles om uiteindelijk tot een professionele uitvoering te komen.
Regisseur Charles Hens wilde niet alleen een meeslepende voorstelling maken, maar ook de deelnemende mannen de kans geven zichzelf te ontwikkelen en te helpen zoeken naar leer- of werkplekken.

foto’s: Ben van Duin, Mats van Soolingen, Floriaan Ganzevoort

Voor de voorstelling werd de toneelopening van theater De Meervaart verbreed tot 16 meter en liet scenograaf Erik Kouwenhoven een acht meter hoge steigerconstructie bouwen. Door het licht kreeg de constructie steeds een andere lading. Lichtontwerper Floriaan Ganzevoort koos voor extreme richtingen in het licht; frontlicht van achter uit de zaal, laag zijlicht van Svoboda’s op de grond, toplicht van 11 meter hoogte en tegenlicht van achter de steigerconstructie. Door elke scene eerder een eigen richting te geven dan een eigen kleur werd zo veel mogelijk eenheid in het beeld gebracht.

Credits:
Regie en Concept: Charles Hens
Choreografie: Nita Liem
Scenografie: Erik Kouwenhoven
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Dirigent: Johannes Leertouwer
Regie-assistent: Ellen Schuring
Kostuums en assistent scenografie: Marcel Kranendonk
Procesbegeleiding: Bernadette Jilesen
Orkest: Nieuwe Philharmonie Utrecht

Een productie van Opera Theater Amsterdam
in samenwerking met Theater De Meervaart

Zakelijke leiding: Roswitha Bergmann
Publiciteit: Femke Barendrecht

Wolven, Opera Theater Amsterdam, Regie en concept: Charles Hens, Choreografie: Anita Liem, Scenografie: Erik Kouwenhoven, Dirigent:Johannes Leertouwer, Licht: Floriaan Ganzevoort, Orkest: Nieuwe Phliharmonie Utrecht